2012. október 15., hétfő

Folytatódik a vörösiszap per


Fotó: Láng András



A szeptemberi tárgyalás-sorozat után ma a másodrendű vádlott kihallgatásával folytatódott a MAL Zrt. dolgozói és vezetői ellen indított büntetőeljárás.

Az előzmények közismertek: a MAL Zrt. tízes számú vörösiszap tározója 2010. október 4-én átszakadt és a kiáradó vörösiszap elöntötte Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, – ebből nyolc ember halála van okozati összefüggésben a katasztrófával – több mint kétszázan megsérültek és több száz ház vált lakhatatlanná. 

Fotó:Láng András
A bíróság ma a cég műszaki igazgatóját hallgatta meg. Deák József – legtöbb eddig kihallgatott vádlottársától eltérően – részletes vallomást tett, melyben a vádirat valamennyi pontját tételesen cáfolta. Írásban tett vallomását felolvasva hangsúlyozta: neki súlyos lelki teherrel kell leélnie az életét függetlenül attól, hogy miként ér véget ez az eljárás. Azóta is keresi a hibát magában, a munkájában, az általa irányított folyamatokban. Mindent végiggondolva, végig elemezve mégis arra a végkövetkeztetésre jutott, hogy a katasztrófát ők nem tudták volna sem elhárítani, sem kivédeni. Bár bűnösnek nem érzi magát, de osztozik a katasztrófa áldozatainak gyászában.

A tárgyalás holnap az I. rendű vádlott meghallgatásával folytatódik. Tudomásunk szerint Bakonyi Zoltán tárgyalótermi prezentációra készül, amelyben a helyszínt és a gyártási folyamatot kívánja a bíróság elé tárni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése