2012. június 28., csütörtök

Honatyáink freudi elszólása

Hét Fideszes és két KDNP-s képviselő nyújtotta be azt a törvénytervezetet, amely megtiltaná a „XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések” használatát.
E tilalom okán módosítanák a Cégtörvényt, a Civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról szóló törvényt, a Médiatörvényt, a Sajtótörvényt és a helyi önkormányzatokról szóló törvényt, ez utóbbi hármat méghozzá úgy, hogy módosításuk sarkalatos törvénynek minősüljön (vagyis ezeket csak kétharmados parlamenti többséggel lehetne elfogadni, illetve megváltoztatni).
(Aranytalicska, Cseke Gábor cikke)
Nyilvánvaló. A XX. században csak egyetlen diktatúra létezett. Na jó, kettő, a másik a Tanácsköztársaság.  És a magyar nép lelkét, no meg - a tervezet állítása szerint – a médiát is a még mindig meglévő 43 darab Lenin utca/tér/köz, 38 darab Marx Károly, a 16 darab Engels, a 44 Felszabadulás, a 19 Kun Béla, az 53 Ságvári Endre, a 33 Vörös Hadsereg, valamint a 10 darab Tanácsköztársaság, a 13 darab Frankel Leó utca/tér/köz teszi boldogtalanná. A kisebb számban előforduló Vörös Csillag, Szamuely Tibor Népköztársaság, Népfront és November 7. utcákról már ne is beszéljünk.
Alapos felméréssel a törvénytervezet beterjesztői 600 olyan utcanevet találtak, melyek miatt a lakosság és a média akkora nyomást gyakorolt rájuk, hogy emiatt kénytelenek voltak megtiltani az utcanevek mellett a cégek, egyesületek, sajtótermékek, médiumok hasonló névhasználatát is. Oly hatalmas volt rajtuk ez a nyomás, hogy szinte teljesen meg is feledkeztek arról, hogy volt egy másik diktatúra is a XX. században. Igaz, hatvankét millió halott ember már nem tud kellő súlyú nyomást gyakorolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése