2013. március 17., vasárnap

Botrány



Orbán Viktor botrányosnak minősített egy bírói ítéletet a parlamentben. Pedig nem az ítélet a botrány, hanem ez. Ilyet miniszterelnök nem tesz – mondom én – miközben tudom, hogy megtette. 
karacsonygergely.blog.hu

Nem is tehetne azért, mert egy jogállamban a kormánynak nincs beleszólása a tőle független hatalmi ág, a bíróság munkájába. Nem gyakorolhat nyomást a bíróságokra és nem fenyegetheti sem burkoltan, sem nyíltan a bírákat.
De azért sem tehetné, mert az ítélet nem arról szólt, amire Orbán Viktor hivatkozott. Így a miniszterelnök kirohanása nem más, mint színtiszta demagógia. Én, a jóságos kormányfő elintéztem nektek a rezsicsökkentést, nem engedem, hogy a gonosz bíróság, szembeszegüljön velem és meggátolja, hogy jobbra forduljon a zemberek sorsa.

Valójában miről szól ez az – akkor még nem is jogerős – ítélet? Véletlenül sem magáról a rezsicsökkentésről. A bíróság azért helyezte hatályon kívül az energiahivatal határozatát, mert a hivatal határidő előtt, a felek nyilatkozatának bevárása nélkül hozta meg döntését. Magyarul: formai, eljárásjogi hibát vétett. Szó sem esett tehát arról, hogy a gázszolgáltatók keresete jogos-e, vagy sem. Az ítélet pusztán annyit mondott ki, hogy a hivatalnak is be kell tartania a formai szabályokat.

Az ítélet tehát csak ürügyként és nem okként szolgált a kormányfő megengedhetetlen kirohanásához.

Nem kellett több egy hétvégénél ahhoz, hogy pártunk és kormányunk új törvényt fogalmazzon meg és azt a hét folyamán el is fogadtassa a parlamenttel. E törvény arra hatalmazza fel az energiahivatalt, hogy saját maga alkothasson rendeletet. Hogy ez mit jelent? Mindössze csak annyit, hogy kivette a bíróság kezéből az érdemi döntés lehetőségét is. Egy rendeletet ugyanis csak az Alkotmánybíróság előtt lehet megtámadni. Elvileg. Az pedig, hogy az Alkotmánybíróságnak se legyen joga dönteni, már igazán csak egy apró kis lépés a jogállami úton.
piroslapok.blog.hu

Az új törvény amúgy már önmagában is tartalmaz olyan jogi képtelenséget, amitől egy valamirevaló jogásznak kettéáll a füle. Kimondja ugyanis: ha netán mégis akadna olyan eset, hogy az energiahivatal döntését a bíróság előtt megtámadják, a bíróság csak az után helyezheti hatályon kívül a hivatal bizonyos határozatait, miután a hivatal már egy új jogerős határozatot hozott. Ez az igazi fából vaskarika! Miért is hozna a hivatal új határozatot anélkül, hogy erre a bíróság – akár csak formai okból - kötelezné? Magyarul: a bíróságnak még eljárási hiba esetén sincs lehetősége arra, hogy érvényt szerezzen más, ide vonatkozó törvény előírásainak.
Sajnos a demagógia még mindig hat a becsapott és Fidesz-hívő emberek sokaságára. „A nyugdíjasok nevében köszönetünket szeretnénk kifejezni azért, hogy a kormány bátran kiáll megvalósítandó elvei mellett, melyhez kívánunk határozott cselekvést és kitartást” – nyilatkozta az Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület. 
www.c3.hu

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének főtitkára szerint pedig „a rezsicsökkentés is azt bizonyítja, hogy az ország mostani vezetői a gyermekes családok mellett állnak.”

Kedves egyesületi vezetők és tagok! Önök hamarosan rájönnek, mekkorát tévedtek! Bizonyára örömteli látvány lesz néhány hónapig a pár ezer forinttal alacsonyabb gáz- és villanyszámla. De gondoltak-e arra, hogy amit ezen „megspórolnak”, azt duplán fogják kifizetni minden olyan termék árában, amelynek előállításához gáz és villany kell? És tudnak egyetlen olyan terméket mondani, amelyhez nincs szükség energiára?

kapcsolat.hu
Az már igazán csak hab a tortán, hogy a Fidesz aláírásgyűjtésbe kezd a rezsicsökkentési program megvédése érdekében. Tessék csak nyugodtan aláírni! Úgy kell a Fidesznek egy frissített Kubatov lista, mint egy falat drágább kenyér.

1 megjegyzés:

  1. A kedves egyesületi vezetőknek és tagoknak bizonyára az is örömteli lesz, amikor ezek a szolgáltatók elbocsátják nagycsaládos alkalmazottaikat a beruházások csökkenése miatt.

    VálaszTörlés